Potřebují psi v zimě oblečení?

Potřebují psi v zimě oblečení?
Pokud venku výrazně klesne teplota, vytahujete ze skříně zimní oblečení. Ale potřebuje se v takovém počasí zahřát i váš mazlíček? Pojďme zjistit, zda psi skutečně potřebují zimní oblečení anebo jim k ochraně před chladem postačí jejich srst.

Proč potřebuje pes v zimě oblečení?
Podle Amerického klubu chovatelů (AKC) mohou být dokonce i psi s hustou srstí v mrazivém počasí podchlazení nebo mít omrzliny. Pokud je venkovní teplota nižší než 4,4 °C, je čas vašeho mazlíčka obléknout. Melissa Pezzuto, hlavní výchovná poradkyně ve společnosti Best Friends Animal Society, řekla pro časopis New York Magazine, že „pokud se pes třese, zvedá tlapky, aby se vyhnul šlápnutí na studenou zem nebo se schovává pod deku, pravděpodobně potřebuje zimní oblečení“. Nutnost zajištění větší tepelné ochrany může být podmíněna mnoha různými faktory, jako je např. místní podnebí, plemeno, věk a zdravotní stav psa.


Potřebuje váš pes v zimě oblečení?
Podle Amerického klubu chovatelů (AKC), velká psí plemena s hustou a silnou srstí, jako je sibiřský husky a aljašský malamut, nepotřebují ochranu před chladem. Některá jiná plemena však mohou vyžadovat větší teplo, například čivava a francouzský buldoček. Tato plemena nedokážou vytvořit nebo udržet dostatek tepla na to, aby mohla v chladném počasí trávit venku více času. Nízké teploty také výrazně ovlivňují mazlíčky s kratšími nohami, jako je například velškorgi pembroke. Větší teplo taktéž potřebují psi s velmi štíhlým tělem, jako jsou například chrti, a psi s krátkými sestřihy, jako jsou například pudlové, kteří taktéž potřebují dodatečnou tepelnou ochranu. Smíšená plemena mohou potřebovat zimní oblečení, pokud mají krátkou srst nebo jsou menšího vzrůstu. Vzhledem k tomu, že schopnost regulace tělesné teploty s věkem klesá, mohou starší mazlíčci, bez ohledu na plemeno, také potřebovat dodatečnou tepelnou ochranu. Zatímco mazlíčkům se silnější srstí postačí lehká bunda, pro menší psy a psy s jemnější srstí je vhodnější zimní obleček.

Jak správně vybrat oblečení pro svého psa
Pokud jste se rozhodli, že váš pes potřebuje v zimním období být ve větším teple, je na čase mu jít vybrat obleček. Záleží na počasí a na tom, jak hustou má pes srst, možná mu k zahřátí postačí jen psí svetr. Pokud však předpověď počasí slibuje teploty pod bodem mrazu, sníh, kroupy nebo mrznoucí déšť, nejspíše bude váš pes potřebovat zimní bundu. Jak vybrat správnou velikost oblečení pro svého psa? Mělo by mu dobře přiléhat k tělu, aby se lépe udrželo jeho tělesné teplo, ale nemělo by být příliš těsné, protože to by mohlo ovlivnit jeho krevní oběh nebo bránit v pohybu. Zimní oblečení pro malé psy by mělo být teplejší než pro větší plemena, aby zůstali v co největším teple.
Pokud si nejste jisti, zda je potřeba svého psa v zimě tepleji obléct, poraďte se se svým veterinářem. Poradí vám, jak vybrat správné oblečení pro vašeho psa podle jeho plemene a místního podnebí. Naši poradci na prodejně jsou vám také k dispozici, pokud potřebujete poradit s výběrem oblečení nebo doplňků. Pokud máte možnost, navštivte náš obchod osobně a vyzkoušejte si oblíbené kousky ještě před nákupem.